Antroposofie als levensvisie

Na de HBO-V-opleding ben ik in aanraking gekomen met de antroposofie. Ik ontdekte dat de antroposofie mijn beroep als verpleegkundige meer inhoud en handvatten kon geven, door een andere manier van kijken naar ziekte en gezondheid èn door het geven van uitwendige therapieën. Uitwendige therapie ondersteunt het zelfhelend vermogen.

Vanuit de antroposofie heb ik geleerd vanuit verschillende manieren naar een mens te kijken. Ik probeer te onderzoeken waar de ander wat nodig heeft, met als doel de ziekte of crisis om te vormen tot een ondersteundende en acceptabele situatie.

Op mijn eerste werkplek in de psychiatrie maakte kennis met het geven van een voetinwrijving bij mensen met inslaapproblemen. Dit had een dusdanig gunstig effect dat  het voor mij aanleiding is geweest om mij te specialiseren in het geven van uitwendige therapie.

Dat het gebruik van geneeskrachtige planten het zelfhelend vermogen van de mens zo krachtig kan aanspreken, heeft mij enthousiast gemaakt om dit in te zetten bij klachten van allerlei aard. Het gebruik van chemische middelen als medicatie, kan hierdoor worden voorkomen of verminderd.

 

 

Ieder mens zou ik aan de geest van de kosmos willen ontsteken dat hij vlam worde en vurig het wezen van zijn wezen ontvouwe. De anderen mogen water uit de kosmos nemen dat de vlam doet blussen en dat alles wat wezen is met zijn waterigheid tot het innerlijke vervlamt. O vreugde, als de mensenvlam ook dáár oplaait waar rust heerst O bitterheid, als de mens als ding gebonden wordt, daar waar hij beweeglijk zou willen zijn.

Rudolf Steiner